Loukutus

On vahingollista ajatella, että kissa on puolivilli eläin, joka pitää itsestään huolta ja etsii ruokansa ja turvapaikkansa itse. Kissojen hallitsematon lisääntyminen voikin johtaa ikävään lopputulokseen: ilman omistajaa elävät kissat ovat yleensä aliravittuja, sairaita ja sisäsiittoisia. (SEY 2014.) Yksittäisiä karkulaiskissoja suurempi ongelma ovat niin sanotut kissatalot, joiden ympäristöön kerääntyneet kissat lisääntyvät keskenään (Yle 2014a.) SEYn arvion mukaan vähintään 10 000 kissaa kuolee luontoon tai lopetetaan ei-toivottuna joka vuosi. (SEY 2014.)

Esimerkiksi Imatran seudulla valvontaeläinlääkäri joutuu puuttumaan muutamiin tapauksiin vuodessa. – Näitä tapauksia on valitettavan paljon. Vaikka niitä on noin kolmesta kuuteen vuodessa, niin nekin ovat liikaa, sanoo Imatran seudun valvontaeläinlääkäri Kaarina Leiviskä. (Yle 2014a). On erittäin tärkeää saada kissat kiinni nuorina, jotta ne onnistutaan vielä kesyttämään. (Yle 2014b.) Metsiin villiintyneet kissanpennut eivät antaudu kiinni muutoin kuin loukuttamalla. Loukkuja tulee tarkastaa säännöllisin väliajoin. Myös lämpötila vaikuttaa siihen, kuinka usein loukut täytyy käydä tarkastamassa.

Yhdistyksen tekemät loukutukset

Lappeenrannan Seudun Eläinsuojeluyhdistys r.y. loukuttaa eläimiä vain eläimen omistajan, viranomaisen, maanomistajan tai muun alueen haltijan pyynnöstä. Loukutustapauksissa talteenotetuista eläimistä, joiden omistajaa ei tiedetä, ollaan aina yhteydessä alueen löytöeläintoimijaan ja löytöeläimiksi luokiteltavat eläimet toimitetaan aina alueen löytöeläintaloon. Yhdistyksellä on myös käytössä omat mikrosirulukijat, joiden avulla jokaisesta yhdistyksen vastaanottamasta eläimestä tarkastetaan tunnistusmerkintä. Yhdistys vastaanottaa loukutettuja eläimiä parhaansa mukaan tiloista ja resursseista riippuen. Yhdistyksellä on avuntarpeessa mahdollisuus välittää eläimiä eteenpäin myös yhteistyöverkostojensa kautta esimerkiksi eläinsuojeluyhdistys Dewi ry:lle. Sijaiskotitoiminnastamme löytyy lisää tietoa nettisivuillamme kohdassa Kotia etsivät - Sijaiskotitoiminta.

Apua tarvitaan!

Etsimme loukutusvastaavallemme apua loukutusten järjestämistä ja loukkujen tarkastamista varten. Olethan yhteydessä eläinkoti Pesään, mikäli olet kiinnostunut auttamaan yhdistystämme loukutusasioissa: lsey.elainkotipesa(at)gmail.com.

Etsitkö loukkua oman kissasi loukuttamiseen?

Lainaamme yhdistyksen loukkuja eläinkoti Pesältä 50 euron panttimaksua vastaan. Sovi loukun lainaamisesta puhelimitse p. 050 555 1186.

Lähteet

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ry 2014. Laiminlyödyt kissat vievät leijonanosan eläinsuojelijoiden resursseista – SEY julkaisi kissoihin liittyvät tavoitteensa uuteen eläinsuojelulakiin. Luettavissa: http://www.elainsuojelulaki.fi/laiminlyodyt-kissat-vievat-leijonanosan-elainsuojelijoiden-resursseista-sey-julkaisi-kissoihin-liittyvat-tavoitteensa-uuteen-elainsuojelulakiin/. Luettu: 4.5.2015.

Yle 2014a. Kissojen holtiton lisääntyminen tuottaa paljon harmia ja työtä. Luettavissa: http://yle.fi/uutiset/kissojen_holtiton_lisaantyminen_tuottaa_paljon_harmia_ja_tyota/7370978. Luettu: 4.5.2015.

Yle 2014b. Kulkukissoista ilmoitetaan yhä aktiivisemmin – leikkaamattomuus aiheuttaa ongelmia. Luettavissa: http://yle.fi/uutiset/kulkukissoista_ilmoitetaan_yha_aktiivisemmin__leikkaamattomuus_aiheuttaa_ongelmia/7441183. Luettu: 4.5.2015.