Kissojen tutustuttaminen

Helpointa on tuoda kissayhteisöön pentu tai nuori kissa. Myös emo ja pentu-yhdistelmä on suhteellisen varma tapa taata kissojen sopu keskenään. Uuden aikuisen kissan tuominen kissayhteisöön on kuitenkin täysin mahdollista - se vain vaatii omistajalta hieman viitseliäisyyttä.

Hyvin usein uusi kissa vain tuodaan laumaan ja ajatellaan, että ne ottavat toisensa avosylin vastaan. Tilannetta voi verrata siihen, että kotiisi saapuisi aivan vieras ihminen asumaan, ilman mitään ennakkovaroitusta. Tällaisella perehdyttämisellä todennäköisesti vanha kissa sähisee, murisee ja linnoittautuu johonkin tukikohtaan. Uusi kissa voi taas olla todella peloissaan. Ajan myötä tilanne todennäköisesti tasaantuu. Kuitenkin avain onnistumiseen ja siihen, että kissat oppivat nauttimaan toistensa seurasta, on maltti.

Tutustuttaminen kannattaa tehdä niin, että vanhan kissan arkirutiineihin tulee hyvin vähän muutoksia. Mikäli vanha kissa on esimerkiksi tottunut nukkumaan omistajansa sängyssä, ei uusi kissa voi majoittua aluksi makuuhuoneeseen. Mikäli joitakin muutoksia vanhan kissan arkirutiineihin on väistämättä tulossa, se tulee totuttaa niihin etukäteen - mielellään viikkoja ennen uuden kissan saapumista. Esimerkiksi, jos uusi kissa majoitetaan tilaan, jossa vanha kissa on tottunut käymään hiekkalaatikolla, uuden hiekkalaatikon paikka tulee opettaa vanhalle kissalle ajoissa.

Uudelle kissalle tulee ensimmäisiksi päiviksi tai viikoiksi tarjota oma tilansa. Uusi kissa kykenee muodostamaan sosiaalisia suhteita vasta sitten, kun se on saanut tutustua uuteen tilaansa. Ennen toistensa näkemistä uuden ja vanhan kissan tukikohtien välillä tulee vaihdella tuoksuja, esim. makuualustoja, peittoja, tyynyjä, huopia tms. ja yhdistää jotakin mukavaa näihin uusiin tuoksuihin, esim. ruokinta, herkkuja, silityksiä tai leikkiä. Hajuaistimukset merkitsevät kissoille enemmän kuin se, mitä ne näkevät.

Kissat kannattaa ruokkia siten, että ne haistavat toisensa syödessään (esim. samanaikainen ruokinta molemmille puolille ovea). Näin kissat yhdistävät miellyttävän asian (ruoka) niille hieman pelottavaan asiaan (toinen kissa). Tutustumista voidaan vauhdittaa pyyhkimällä uuden kissan suupieliä, poskia tai ohimoa voidaan sivellä pienellä pyyhkeellä tai muulla tekstiilillä. Tämä kankaanpala sijoitetaan vanhan kissan ruokintakupin alle tai läheisyyteen. Lisäksi toisen kissan läheisyydessä voidaan käyttää sellaista herkkua, jota kissa ei muulloin saa.

Tutustumisvaihe voi kestää päivistä kuukausiin. Kun tutustumisvaihe on edennyt lupaavasti, voidaan elää ilman raja-aitaa. Mikäli tuijotuskilpailuja tulee, niihin kannattaa puuttua kiinnittämällä kissojen huomio jonnekin toisaalle, vaikka heittää lelu kissojen lähelle. Ei kannata mennä ottamaan kumpaakaan kissaa syliin tai mennä väliin muutenkaan, koska silloin on itse vaarassa loukkaantua.

Huomaa, että luonnossa aikuiset kissat suhtautuvat toisiinsa pääosin vihamielisesti, vähintäänkin epäilevästi - kissa ei pääse kissayhteisön jäseneksi vain tupsahtamalla paikalle. Luonnossa kissa pääsee kissayhteisön jäseneksi hitain askelin - aluksi jättämällä hajuviestejä yhteisön elinpiirin laitamille. Tätä tekniikkaa voimme kissojen omistajina soveltaa itsekin. Hidas ja rauhallinen perehdyttäminen on siis hinta siitä, että kissat elävät loppuelämänsä sovussa.

Tiivistetysti:

  • Totuta vanha kissa uusiin rutiineihin ajoissa (esim. uusi hiekkalaatikon paikka)
  • Jos mahdollista, vaihtele kissojen hajuja keskenään ennen uuden kissan saapumista ja yhdistä hajuihin jotakin positiivista
  • Huolehdi, että molemmilla kissoilla on oma turvallinen tukikohtansa (esim. vierashuone, WC) sekä ruokaa, makuupaikka ja hiekkalaatikko
  • Kun uusi kissa saapuu, älä laske niitä näköyhteyteen vaan vaihtele hajuja
  • Ruoki kissat samanaikaisesti oven molemmin puolin
  • Laske kissat näköyhteyteen esim. verkko-oven avulla. Mikäli verkkoa ei ole mahdollista saada, voidaan oven hakasilla tai ovistoppareilla asettaa ovi hallitusti raolleen
  • Leikkaa kissojen kynnet ennen kuin lasket ne vapaaksi toistensa seuraan
  • Kun kissat kykenevät leikkimään samalla lelulla verkko-oven läpi tai vaikuttavat rentoutuneilta (syövät, juovat, nukkuvat, leikkivät ja liikkuvat normaalisti), voit laskea ne yhteiseen tilaan
  • Huolehdi, että molemmilla kissoilla on kuitenkin mahdollisuus edelleen omaan turvapaikkaan, ruokailuun ja hiekkalaatikkoon

Mikäli kissat ovat kiihtyneitä, aggressiivisia tai eivät syö, juo, nuku, leiki tai liiku normaalisti, tutustuminen on edennyt liian nopeasti ja tutustumisessa täytyy siirtyä edelliseen vaiheeseen. Kiirehtiminen voi aiheuttaa prosessille peruuttamatonta haittaa - liian hidasta etenemistä taas ei ole olemassakaan.

Kissat voidaan jättää keskenään omistajan poissa ollessa silloin, kun ne suhtautuvat toisiinsa välinpitämättömästi tai ystävällisesti (tervehtivät nenäkosketuksella tai puskevat toisiaan). Mikäli tutustuttaminen ei tunnu onnistuvan, otathan yhteyttä eläinsuojeluyhdistykseen, ennen kuin päätät luopua uudesta kissasta - käydään yhdessä läpi, miten tutustuminen onnistuisi paremmin.

Lähteet:

Eläinkoulutusblogi 2010. Uusi ja vanha kissa. Luettavissa: https://elainkoulutus.wordpress.com/2010/12/16/uusi-ja-vanha-kissa/. Luettu: 25.7.2016.

SEY 2016. Uuden kissan tuominen laumaan. Luettavissa: http://www.kissatieto.fi/kissaa-hankkimassa/uuden-kissan-tuominen-laumaan. Luettu: 25.7.2016.

Telkänranta, H. 12.3.2016. Biologi ja tietokirjailija. Eläinten hyvinvoinnin tutkimuskeskus. Luento. Tampere.

Ylikorpi, P. 2013. Kissanhoidon käsikirja. Art House. Helsinki.