Kissan aktivointi

Kissamaailmassa elää vielä sitkeänä käsitys, että kissalla tulee olla aina (kuivaruokaa) tarjolla. Vapaa ruokinta kuitenkin vähentää kissamaisten juttujen tekemistä sekä passivoi ja laitostaa kissoja. Vapaa ruokinta myös lihottaa lihavia kissoja ja laihduttaa laihoja kissoja. Laiha kissa ei syö, koska ruoka ei herätä siinä minkäänlaista mielenkiintoa, sillä sitä on aina tarjolla. Tavoitteena kuitenkin on, että kissa kiinnostuisi ruoasta ja lihoisi. Lihava kissa taas voi syödä tylsyyttään, jos sillä ei ole muuta tekemistä. Lisäksi syöminen tuottaa mielihyvää. Kissa ei lähtökohtaisesti ole hidas syöjä, joka jauhaa ruokaa pitkin päivää, kuten laiduntajat (esim. hevonen tai kani).  Sen sijaan ruokinta on tapahtuma, jolla on merkitystä: se alkaa ja se päättyy. Vapaa ruoka pidentää varsinkin arkojen kissojen sosiaalistumisaikaa.

Vaikka kissat elävät sisätiloissa, tarve saalistaa ei ole poistunut niistä mihinkään. Ruualla leikkiminen kannattaa, koska se simuloi kissan luontaista saalistuskäyttäytymistä. Mistä tahansa muualta kuin kupista annettuna ruoka yleensä aktivoi. Ruokavirikkeitä voivat olla mm. virikepallot, lemmikkieläintarvikeliikkeistä ostettavat älypelit ja -lelut, konvehtirasioihin, pahvilaatikoihin tai taiteltuihin talouspaperirulliin piilotetut nappulat, esterata, jonka jälkeen saa ruokaa, narussa roikkuva ruoka (esim. lihanpala) tai laservalo, jos leikin jälkeen annetaan ruokaa - laservalo yksinään turhauttaa kissaa, koska sitä ei saa kiinni. Laservaloleikki voi innostaa nirsoakin kissaa syömään. Ruokaa voi myös piilottaa eri paikkoihin eri huoneisiin. Kannattaa kuitenkin näyttää kissalle, että huoneesta löytyy herkkuja - jos niitä ei ole koskaan ennenkään siellä ollut, ei se tajua niitä etsiä. Yleensä kissalle tärkeä saalistuksen osuus, tappaminen, jää pois ihmisen kanssa leikkiessä. Helppo tapa korvata tappaminen on heitellä lelun sijasta nappuloita tai herkkuja, joiden perässä kissa saa juosta ja ottaa saaliin kiinni ja lopulta syödä sen. Nirson kissan ruokahalu herää, kun se saa saalistaa ja pyöreä kissa saa tärkeää liikuntaa.

Jätä siis ruokakuppi pois!  Mitä enemmän kissa tekee kissamaisia juttuja, sitä vähemmän sillä on epäkissamaista käytöstä, kuten itsensä jatkuvaa nuolemista. Kun kissa oppii hyödyntämään ympäristöään, se parantaa henkisiä mahdollisuuksiaan kohdata haasteita. Kissat mm. toipuvat nopeammin leikkauksista, kun henkinen olotila on hyvä.

Alla Lseyn kautta kodin saanut Nöpö esittelee erilaisia tapoja aktivoida kissaa:

 
 

Lähteet:

Eläinkoulutusblogi. Vapaa nappula passivoi. Luettavissa: https://elainkoulutus.fi/vapaa-nappula-passivoi/. Luettu: 10.8.2015.

Helena Telkänranta 2002. Matka kissan mieleen. Sanasilta Oy. Vantaa.

Jaana Pohjola. Kissatalon hyviä käytäntöjä. Luento. Lappeenranta. 6.7.2016.

Kissakas. Kissanomistaja, unohda ruokakuppi! Luettavissa: http://www.kissakas.fi/vieraskynae/149-kissanomistaja-unohda-ruokakuppi. Luettu: 10.8.2015