Sijaiskotitoiminta

Sijaiskoteina toimivat kodit, jotka voivat majoittaa ja hoitaa eläintä niin kauan, kunnes sille löytyy oma koti.

Sijaiskoteihin pyritään ensisijaisesti sijoittamaan eläimet, jotka tarvitsevat huolenpitoa normaalia enemmän: näitä ovat esimerkiksi leikkauksesta kotiutuvat eläimet, sairaat eläimet, emot pentueineen, arat eläimet, vanhat eläimet ja pitkään eläinkoti Pesällä olleet eläimet. Koirat, kanit, linnut sekä kilpikonnat sijoitetaan aina sijaiskoteihin, sillä niille ei ole eläinkoti Pesällä tiloja.

Sijaiskoti hoitaa eläimiään kuin omiaan ja esimerkiksi järjestää omatoimisesti hoitajan eläimille lomien tai matkojen ajaksi. LSEY ry toimittaa sijaiskodille tarvittavat välineet (esim. hiekkalaatikko ja hiekka, ruokakupit) ja ruoat sekä maksaa mahdolliset eläinlääkärikäynnit ja lääkitykset. Sijaiskotiin voidaan mahdollisuuksien mukaan majoittaa useampi eläin. Sijaiskodilla on mahdollisuus adoptoida eläin halutessaan itselleen. Sijaiskodit toimittavat yhdistykselle kuvia, tietoja ja kuulumisia eläimestä, jotta niistä saadaan tiedot yhdistyksen nettisivuille ja sosiaaliseen mediaan. Sijaiskotitoiminnasta vastaa sijaiskotivastaava. Sijaiskotivastaava vastaa sijaiskodissa olevien eläimien kyselyihin, sopii tapaamiset mahdollisen ostajan sekä sijaiskodin kanssa, luovuttaa eläimen uudelle omistajalle ja auttaa sijaiskoteja tarvikkeiden, kuten ruoan, toimituksessa sekä ongelmatilanteissa.

Lappeenrannan Seudun Eläinsuojeluyhdistys on yksi ensimmäisistä eläinsuojeluyhdistyksistä Suomessa, joka harjoittaa sijaiskotitoimintaa. Sijaiskotitoiminnasta on paljon positiivisia kokemuksia. Esimerkiksi tautipaine on sijaiskodeissa eläinkotia pienempi, eläin saa enemmän tarvitsemaansa huomiota sijaiskodissa, eläin saa liikkua vapaammin sijaiskodissa, sillä on suurempi mahdollisuus omaan yksityisyyteen sekä rauhaan sijaiskodissa ja sillä on mahdollisuus valikoida tekemisiään paremmin (ikkunasta ulos katselu, useat makuupaikat). Sijaiskodissa eläin tottuu eläinkotia paremmin kodinomaiseen toimintaan, vieraisiin ja ääniin (kodinkoneet, siivous, kolaukset). Yhdistyksemme kokemuksen mukaan sijaiskoti on huomattavasti eläinkotia parempi sijoituspaikka esimerkiksi aroille kissoille: eläinkodissa niistä ei ole saattanut nähdä vilaustakaan niiden piiloutuessa raapimapuihin ja pahvilaatikoihin, mutta sijaiskodissa ne ovat rentoutuneet, alkaneet leikkiä ja kesyyntyneet. Erityisesti pienille pennuille on äärimmäisen tärkeää päästä kasvamaan sijaiskodissa, jotta niistä tulee reippaita, rohkeita ja sosiaalisia lemmikkejä uusille kodeille. Myös sairaiden eläinten hoitaminen on sijaiskodissa helpompaa kuin se, että eläinkodille järjestetään useita ylimääräisiä lääkintävuoroja hoitajille.

Jokaisella sijaiskodilla on merkitystä!
Mikäli tunnet, että haluaisit ja voisit auttaa tarjoamalla väliaikaisen kodin kodittomalle eläimelle, täytäthän sijaiskotihakemuksemme. Englanninkielisen hakemuksen löydät täältä. // In English.

Lisätietoja:

Etelä-Karjalan alue
Eläinkoti Pesä
Sijaiskotivastaava
puh. 045 694 9597 tai puh. 050 555 1186
lsey.elainkotipesa(at)gmail.com

Kymenlaakson alue:
puh. 050 555 1197
lsey.kymenlaakso(at)gmail.com

Luethan myös:
SEY: Sijaiskotitoiminta.

Kissakas 2016: Haikea luopuminen on kissojen sijaiskodissa uuden mahdollisuuden antamista.
"Saan sijaiskotina toimimisesta enemmän kuin annan, siksi haluan tehdä sitä. Siinä ei menetä mitään, päin vastoin. Kun kissoista tykkää, voi antaa monelle sijaiskotikissalle kodin. Tai sitten kiintyä ensimmäiseen niin, että saa siitä itselleen kissan ja kissa hyvän kodin", kertoo sijaiskotihoitajamme Arja Pellinen.

Voit auttaa meitä myös jakamalla tätä sijaiskotiesitettä

Etsimme sijaiskoteja kissoille (pdf-tiedosto)